Post Keynesyen İktisat Okulu Perspektifinden Modern İktisadi Düzende Piyasa Başarisizliklari Ve Minskyen Finansal Kirilganlik Hipotezi: 2008 Krizi Üzerine Yazinsal Bir İnceleme (Market Failures and Minskian Financial Instability Hypothesis in the Modern Economics Architecture Within Post Keynesian Framework: A Review on 2008 Crisis)
20 Pages Posted: 18 Jun 2015 Last revised: 19 Jul 2015
Date Written: April 16, 2010
Abstract
Turkish Abstract: Post Keynesyen İktisat Okulu, Cambridge ekolüne dayanan ve Keynesyen Doktrin’in ana savlarını makroekonomik reel problemler ölçüsünde yorumlamak amacı taşıyan Heterodoks bir iktisat okuludur. Epistemolojik ve ontolojik açıdan Neo Klasik iktisat okulu paradigmasının zıttı varsayımlara sahiptir. Çalışmada para arzının büyük önem taşıdığı ve 2008 Krizi ile önemi bir kez daha anlaşılan Minsky’nin Finansal Kırılganlık Hipotezi ve Post Keynesyen iktisat okulu ana önermeleri ışığında piyasa başarısızlıkları ve 2008 Krizi tartışılmaktadır.
English Abstract: Post Keynesian Economics School which is Heterodox Economics Thought School, based on Cambridge School, and main aim is to scrutinizing macroeconomic real problems with Keynesian theses. Post Keynesian Economics School which has contrary presuppositions to Neo Classical Economics Thought with epistemilogical and ontological methods. In this research, Financial Instability Hypothesis which has been remembered again and was understood its importance with 2008 Crisis and market failures and 2008 Crisis are discussed on Post Keynesian framework.
Keywords: Finansal Kırılganlık Hipotezi, Post Keynesyen İktisat Okulu Metodolojisi, 2008 Finansal Krizi
JEL Classification: B22, B41, E12
Suggested Citation: Suggested Citation
Do you have a job opening that you would like to promote on SSRN?
